Tule is een ongewone stof die volume geeft aan jurken en rokken, maar zelf zelden te zien is. De naam van de stof is afgeleid van de Zuid-Franse stad Tulle, die in de afgelopen eeuwen een belangrijk centrum van textielproductie was. Rond 1700 ontwikkelden de wevers van de stad een nieuw soort netstof die vederlicht en semi-transparant was. In 1840 nam de Britse koningin Victoria het toen buitengewone besluit om een witte trouwjurk met tule en kant te dragen - en daarmee begon de trend van de witte trouwjurk met een tule sluier, die tot op de dag van vandaag voortduurt. Sindsdien is het aantal toepassingen van tule blijven toenemen. Omdat de delicate netachtige stof bijna transparant is, werd tule de belangrijkste stof voor hoedennetten, die vrouwen gebruikten om de bovenste helft van het gezicht of het hele gezicht te versluieren. Een ingewerkte laag tule gaf de vloerlange jurken uit die tijd hun volume en tule werd samen met chiffon en organza gebruikt in lingerie.
In de reguliere mode is tule momenteel niet erg in trek. Sinds enige tijd is er een delicate heropleving van de klassieke zomerjurken uit de jaren 50 en 60, die hun betoverende volume kregen door een ingewerkte laag tule. Daarnaast wordt tule ook nu nog gebruikt om hoeden te versieren of - van zijde - als heerlijk luchtige sjaals voor de zomer. Van tijd tot tijd verwerken ontwerpers tule in hun prêt-à-porter collecties. Feestelijke jurken hebben soms een toplaag van tule, versierd met kleine bloemen, glittersteentjes of andere decoratieve elementen. Maar tule speelt een bijzonder belangrijke rol in de bruidsmode. Bijna geen enkele bruidsjurk met een weelderige rok is gemaakt zonder tule - het zorgt immers voor het gewenste volume. En wat zou de kleding van de bruid zijn zonder de delicate bruidssluier van tule? Behalve voor kleding wordt tule ook vaak gebruikt voor decoratief textiel, zoals tafelkleden en gordijnen. Hier combineert tule als geen ander materiaal lichtheid en transparantie met weelderig volume. Kleine stroken tule zijn populair voor handwerk, bijvoorbeeld als tulestrikken om cadeaus en paaseieren, als decoratie in een kerstboom of als onderdeel van een bloemstuk.
Sinds Eugene Lami in 1832 voor het eerst een balletrokje van ragfijne tule maakte voor de ballerina Marie Taglioni in de Opera van Parijs, is de tutu niet meer weg te denken uit het ballet. Tutu's worden vandaag de dag nog steeds van tule gemaakt, en er wordt onderscheid gemaakt tussen bepaalde types: De klassieke "romantische tutu" reikt tot aan de knieën en wikkelt zich zachtjes om de benen. De korte en enorm stijve tutu daarentegen staat bijna horizontaal. Voor één tutu wordt tot 70 meter tule gebruikt! Tule is ook populair voor carnavalskostuums, bijvoorbeeld in de vorm van een kraag voor clowns en pierrots of als cape voor heksen, vampiers en andere griezelige figuren. Voor het "Mardi Gras" carnaval in New Orleans worden kleurrijke tule rokken en weelderige kleurrijke tule kragen gedragen. De gaasachtige netstof heeft ook andere praktische toepassingen, bijvoorbeeld als muskietennet in de tropen, als afdekking voor buitenvoedsel of als dun net voor aquaria.
Tule is een uiterst delicate stof die dienovereenkomstig moet worden behandeld. De dure baljurk met tule kan het beste naar de stomerij worden gebracht als er vlekken op zitten. Verder is het vaak voldoende om de jurk een dag of twee te laten luchten voordat u hem weer in de kast legt. Eenvoudige kleding met tule kan in de wasmachine worden gewassen op 30° C op het zachte programma en voor gekleurde tule kunt u het beste een fijn kleurwasmiddel gebruiken. Tule gordijnen worden weer mooi wit met speciaal gordijnwasmiddel in de wasmachine.