Het pepitapatroon is een van de klassiekers die zichzelf steeds opnieuw kan uitvinden en er even stijlvol uitziet als zelfverzekerd in de mode. Twee kenmerken zorgen voor het klassieke effect: het tweekleurige contrast en de ruitjeslook met de kleine herhalingen. De ruitjeslook wordt gecombineerd met een speciale weeftechniek. Vierkantjes in één kleur worden samengevoegd met vierkantjes met een diagonaal geweven patroon. Dit effect geeft pepita zijn speciale karakter. Dergelijke patronen zijn al meer dan 2000 jaar bekend in de weeftechniek. De Spaanse danseres Josefa Durán y Ortega was rond het midden van de 19e eeuw de peetmoeder van de naam van dit elegante ontwerp. Of de dame, wier artiestennaam Pepita de Oliva was, dit patroon ooit zelf heeft gedragen, is niet bekend.
Er zijn talloze ruitpatronen in de mode en ze zijn gemakkelijk te verwarren. Vooral pepita en pied-de-poule worden vaak als synoniem gebruikt. Er zijn echter verschillen in het artikel. Een klassiek pied-de-poule ontwerp loopt in een trapsgewijze vorm en heeft een duidelijke afwisseling tussen zwart en wit. De fijne diagonale streep ruitjes is hier weggelaten. Bovendien verschijnt pied-de-poule in grotere herhalingen. Of het nu gaat om jassen of grote sjaals, dit dessin trekt de aandacht. De grootte van de herhalingen in het pepita-patroon is maximaal één centimeter. Deze kleine ruitjeslook past goed bij rokken en jurken. Voor damesblouses wordt in plaats van pepita een klein vichy-ruitje gebruikt. Hier worden de gekleurde ruitjes verbonden door gelijkmatig gevlekte ruitjes. Glencheck, ook bekend als Prince of Wales, vindt zijn oorsprong in de Schotse bergen. Bij dit type ruit worden kleine en grote vierkanten verdeeld of onderbroken door fijne streeppatronen.
Feit is dat het ontwerp voor het eerst opdook in de herenmode van het fin de siècle, waarbij bijvoorbeeld slanke broeken veranderden in modieuze blikvangers. Een man van goede afkomst droeg een getailleerd jasje. In de damesmode overheerste in de jaren dertig en veertig de zwart-witte mode in het kleine ruitje. De dame droeg een blouse met een lusje bij het nauwsluitende kostuum in de pepita-look. De look werd afgerond met een brede hoed en zijden kousen met naden. Het fijne ruitjesmotief stond en staat nog steeds voor elegantie en klassieke chic. In de jaren zestig beleefde het ontwerp een revival. Naast vrolijk gekleurde patronen werden mini-jurkjes en wijd uitlopende jassen in het dessin helemaal in. Het kledingstuk kreeg een extra accent door een effen sjaalkraag, bijvoorbeeld van zwart fluweel. Pumps met naaldhakken waren een essentieel onderdeel van deze look. In de mannenmode werden geruite jasjes gedragen door de modellen en jetset. Ze waren ook alomtegenwoordig in de politiek. Jackie Kennedy, bijvoorbeeld, droeg het tijdloze ontwerp vaak bij officiële gelegenheden. Vandaag de dag kleden beroemde popsterren zich van top tot teen in het pepita-patroon.
Het patroon met de oorspronkelijke naam blijft internationale modeontwerpers inspireren tot fascinerende mode. Het grote voordeel van pepita is zijn veelzijdigheid. Het mooie ruitmotief ziet er bijvoorbeeld klassiek vrouwelijk uit bij een smalle 7/8-broek. Vrouwen die geïnteresseerd zijn in mode kunnen bijzondere interpretaties ontdekken, van een ensemble met cirkelrok tot een elegante kokerjurk. Of het nu gaat om een lange blazer met één knoop en effen revers of een bikerjack met imitatieleren details: pepita straalt verve en charme uit. Voor elegante combinaties kiest u een shirt of blouse in een van de twee contrasterende kleuren. Een colpullover is een van de must-haves van het seizoen. Of zorg voor mooie accenten met een opvallende kleur. Pepita-patronen op sjaals of poncho's zien er tijdloos en toch modern uit. Met de trend naar stoffen tassen verovert het sierlijke ontwerp ook de huidige mode. Handtassen met het dessin bewijzen zich als mooie begeleiders van jeans of jeggings. De opkomst van stoffen patronen in de schoenmode biedt nog meer mogelijkheden voor het pepita-motief.